úterý 21. července 2015

Dacquoise s ovocem


Dacquoise patří mezi tradiční francouzské dezerty. Získal jméno podle města Dax v jihozápadní Francii. Skládá se ze dvou až tří vrstev pusinek a krému. Tradiční Dacquoise by měl obsahovat mandle a lískové oříšky a většinou se podává chlazený doplněný o ovoce.

Obměnou je dezert Marjolaine, který je podlouhlý, obdélníkový. Pusinky opět obsahují mandle a lískové oříšky. Vrstvy pusinek se pak střídají s čokoládovým krémem...

U tohoto dezertu se opravdu vyplatí vyčkat do druhého dne. Pláty nasáknou vlhkost z krému a dort se krásně zaleží. 




Korpus:

6 bílků
250 g lískových oříšků
250 g cukru krupice
25 g kukuřičného škrobu
špetka soli

Krém - šlehané ganache:

500 ml smetany ke šlehání
250 g bílé čokolády
1 plátek želatiny

Na zdobení:

ovoce
kandované lístky růží


Nejprve si připravíme krém. Plátek želatiny si namočíme na 5 - 10 min. do studené vody a necháme nabobtnat. Smetanu si zahřejeme téměř k bodu varu  a přidáme do ní čokoládu a vyždímaný plátek želatiny. Vymícháme v hladkou směs. Necháme vychladnout, přikryjeme potravinářskou fólií a přes dáme chladit do lednice. Před použitím vyšleháme v tuhý krém.

Předehřejeme si troubu na 160°, na plech nasypeme lískové oříšky a cca 10 min. necháme péct. Poté je vysypeme na utěrku, zabalíme a mnutím zbavíme slupky. Po vychladnutí oříšky nameleme.

Bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha, poté zašleháme cukr a mixujeme tak dlouho dokud nám nevznikne tuhý lesklý sníh. Nyní můžeme opatrně ručně vmíchat namleté oříšky. Na pečící papír si naznačíme 3 stejně velké kruhy (průměr asi 20 cm). Těsto rozdělíme na 3 části a naneseme na pečící papír ve tvaru naznačeného kruhu. Sušíme při 140° asi hodinu

Jakmile nám korpusy vychladnou můžeme začít dort sestavovat. Na první plát naneseme část krému poklademe ovoce. Stejně postupujeme i u druhého plátu. Na horní plát naneseme krém a dozdobíme ovocem dle vlastní fantazie.

Dort necháme do druhého dne zaležet v lednici.

Kandované lístky růží: 

Lístky si potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme krystalovým cukrem. Necháme zaschnout.



zdroj:
časopis Gurmet
wikipedie

0 komentářů:

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.

© Lahodné Dortíky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena